18 cm torta piskóta recept

Az 18 cm torta piskóta recept egy klasszikus alaprecept, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon, és garantáltan ízletes végeredményt kapunk. A piskóta alapja számos süteménynek és tortának, így fontos, hogy tökéletes legyen az elkészítése.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 100 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítés:

A piskóta elkészítése során fontos, hogy odafigyeljünk az alapanyagok mennyiségére és minőségére. Először is melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, és készítsünk elő egy 18 cm átmérőjű tortaformát, amelyet kibélelünk sütőpapírral.

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval. Adjuk hozzá a cukrot fokozatosan, és addig verjük, amíg szép fényes, kemény habot kapunk.

A sárgájákat keverjük habosra a vaníliás cukorral, majd óvatosan forgassuk bele a fehérjékből készült habba.

Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze, hogy a tészta levegősek maradjanak.

Öntsük a masszát a tortaformába, majd simítsuk el a tetejét egy spatulával.

Forró sütőben süssük körülbelül 25-30 percig, vagy amíg a piskóta szép aranybarnára sül.

Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kiborítjuk a formából és díszítjük.

Tálalás:

Az 18 cm torta piskóta receptje tökéletes alap lehet bármilyen tortához vagy süteményhez. Díszíthetjük friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, vagy akár csokoládéöntettel is. Fantáziánktól és ízlésünktől függően variálhatjuk a tálalást, így mindig új és izgalmas süteményeket készíthetünk.

További piskóta variációk

Az alap 18 cm torta piskóta receptje mellett számos variáció létezik, amelyekkel még izgalmasabbá tehetjük süteményeinket. Például kakaós piskóta készíthető az alap receptből, egyszerűen csak hozzáadva a kakaóport a liszthez és kevésbé cukrozva. Egy másik lehetőség az almás-piskóta, amelyhez reszelt almát és fahéjat keverünk a tésztába.

Variáció Hozzávalók
Kakaós piskóta 100 g kakaópor, 80 g cukor, 100 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 1 csipet só, 1 evőkanál vaníliás cukor
Almás-piskóta 2 közepes alma reszelve, 1 teáskanál fahéj, 100 g cukor, 100 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 1 csipet só, 1 evőkanál vaníliás cukor

Gyakran Ismételt Kérdések a piskótakészítésről

  • Hogyan lehet megakadályozni, hogy a piskóta összeessen?
  • Milyen módon lehet puhábbá tenni a piskótát?
  • Miért fontos a sütő előmelegítése piskótakészítésnél?
  • Hogyan lehet tudni, hogy a piskóta elkészült-e?
Szerző képe

Arnold

Szólj hozzá!