A húsvéti ünnepek egyik elengedhetetlen része a friss, puha kalács. Azonban előfordulhat, hogy elfelejtettük beszerezni, vagy éppen nem sikerült időben elkészíteni. Ne aggódj, van megoldás! Ez a húsvéti SOS kalács recept megmentheti az ünnepet, és garantáltan mindenkit lenyűgöz majd az ízével és puhaságával!
Hozzávalók:
- 500g liszt
- 25g élesztő
- 250ml langyos tej
- 100g vaj
- 100g cukor
- 1 tojás
- csipet só
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
Az első lépés a langyos tejben az élesztő felfuttatása. Ehhez keverjük össze egy kis cukorral és liszttel, majd hagyjuk állni, amíg habosodik.
Közben egy másik tálban morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, majd gyúrjuk össze egy rugalmas tésztává. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet vagy vizet, hogy könnyen kezelhető legyen a tészta.
Amikor a tészta megkelt, formáljunk belőle hosszú rudakat, majd fonjuk össze őket egy kalács formájában. Hagyjuk kelni még egyszer.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a kalácsot kb. 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.
Tálalás:
Hagyjuk kihűlni a kalácsot, majd szeleteljük fel és kínáljuk finom vajjal vagy lekvárral. A húsvéti asztalon ez a puha és ízletes kalács garantáltan elnyeri a vendégek tetszését!
Tippek a Kalács Tálalásához:
Ha szeretnéd feldobni a kalács tálalását, próbáld meg különböző díszítési módszereket alkalmazni. Például szórj a tetejére porcukrot, vagy díszítsd mandula forgáccsal.
Emellett egy kis mézzel vagy lekvárral meglocsolva is különleges ízvilágot adhatsz neki.
Alternatív Hozzávalók:
Hozzávaló | Alternatíva |
---|---|
Élesztő | Instant élesztő |
Vaj | Margarin |
Cukor | Alternatív édesítő (pl. méz, juharszirup) |
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK):
- Hogyan tároljam a maradék kalácsot?
- Mit tehetek, ha a tészta nem kelt megfelelően?
- Lehet-e gluténmentes verzióját készíteni?