lángos recept 1 kg lisztből

A lángos egy olyan hagyományos magyar étel, amelynek elkészítése egyszerű, de ízvilága és tápláló ereje kimagasló. Ha te is szeretnél otthon finom lángost készíteni, akkor jó helyen jársz! Ebben a receptben részletesen bemutatom, hogyan készíthetsz lángost 1 kg lisztből.

Hozzávalók:

1 kg liszt

2,5 dl langyos víz

2,5 dl langyos tej

25 g élesztő

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Az élesztőt keverjük el a langyos vízben, majd hagyjuk állni pár percig, amíg felhabzik.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot.

3. Adjuk hozzá az élesztős vizet és tejet, majd gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, még adhatunk hozzá lisztet vagy vizet, hogy a tészta könnyen kezelhető legyen, de ne legyen túl kemény.

4. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a tészta megkétszereződik.

5. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagságúra.

6. Forrósítsunk fel bő olajat egy nagy serpenyőben.

7. A kinyújtott tésztát vágjuk kisebb darabokra, majd óvatosan helyezzük őket az forró olajba.

8. Minden oldalát süssük aranybarnára, majd szűrőkanállal emeljük ki és tegyük papírtörlőre lecsepegni a felesleges olajat.

9. A lángost tálalhatjuk fokhagymás tejföllel, sajttal, sonkával, vagy bármilyen kedvenc feltéttel.

Tálalás:

A frissen sült lángosokat azonnal tálaljuk, amíg még melegek és ropogósak.

Tippek és trükkök:

Ha szeretnénk még ízesebbé tenni a lángost, a tészta hozzáadásakor keverhetünk bele apróra vágott petrezselymet vagy fokhagymát.

Ne felejtsük el megfelelően előmelegíteni az olajat, hogy a lángosok szép aranybarnák és ropogósak legyenek.

Ha nincs élesztőnk, akkor is készíthetünk lángost sütőporral, de az ízvilág kissé eltérhet az eredetitől.

Záró gondolatok:

A lángos egy igazi magyar különlegesség, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk. Remélem, hogy ez a recept segít neked abban, hogy a család és barátok körében a legfinomabb lángost kínálhasd fel.

Lángos variációk és új ötletek

Az alap lángos receptje egy csodálatos kiindulási pont lehet, de néhány kreatív variációval még izgalmasabbá tehetjük ezt az ételt.

Variáció Hozzávalók Elkészítés
Lángos pizza paradicsomszósz, sajt, sonka, gomba, paprika Nyújtsuk ki a lángostésztát kisebb pogácsákra, kenjük meg paradicsomszósszal, majd szórjuk meg sajttal és kedvenc feltéteinkkel. Süssük, amíg a sajt megolvad.
Töltött lángos kolbász, sajt, csemege uborka Tegyünk a kinyújtott tésztára szeleteket kolbászból és sajtból, majd tekerjük fel. Süssük, amíg aranybarna lesz.
Gyümölcsös lángos almak, fahéj, porcukor Vágjuk fel az almát vékony szeletekre, majd szórjuk meg fahéjjal és porcukorral. Tekintsük őket a kinyújtott tésztára, majd süssük, amíg aranybarna lesz.

Gyakran Ismételt Kérdések a Lángosról

  • Mitől lesz a lángos tésztája puha és rugalmas?
    Az élesztőnek és a megfelelő kelesztési időnek köszönhetően a tészta puha és rugalmas lesz.
  • Hogyan lehet elkerülni, hogy a lángos túl olajos legyen?
    Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, és a lángost ne hagyjuk sokáig az olajban, valamint a papírtörlővel leitatott felesleges olajat is eltávolíthatjuk.
  • Mit lehet tenni, ha nincs élesztő?
    Ha nincs élesztőnk, sütőporral is készíthetünk lángost, de az ízvilág kissé eltérhet.
Szerző képe

Pitty

Szólj hozzá!