Pizza recept száraz élesztővel

Szeretnél otthon elkészíteni egy ínycsiklandó pizzát, de nincs friss élesztőd? Semmi gond! Ebben a cikkben megtanulhatod, hogyan készítsd el a tökéletes pizzát száraz élesztővel, hogy a végeredmény olyan ízletes legyen, mintha friss élesztővel készült volna!

A száraz élesztőről

A száraz élesztő olyan élesztő, amelyet előzetesen szárítottak, így hosszabb tárolásra alkalmas. Ez a típusú élesztő könnyen elérhető a legtöbb élelmiszerboltban, és tökéletes választás lehet, ha nem áll rendelkezésedre friss élesztő.

Hozzávalók

A tökéletes pizza elkészítéséhez szükséged lesz a következőkre:

  • 500 g pizza liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz
  • Pizzaszósz
  • Feltétek (pl. sajt, sonka, gomba, paradicsom, stb.)

Elkészítés

Most pedig lássuk, hogyan készítsük el a pizzát száraz élesztővel!

Előkészítés

Kezdd azzal, hogy előmelegíted a sütőt 220 fokra.

Tészta készítése

A pizza tésztához keverd össze a lisztet, a száraz élesztőt, a cukrot és a sót egy nagy tálban.

Lassan adagold hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze az egészet, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapsz. Amennyiben szükséges, adj hozzá még vizet vagy lisztet a megfelelő állag eléréséhez.

Fedj le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni meleg helyen kb. 30-40 percig, amíg a tészta megkétszereződik.

Nyújtás és formázás

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra, majd helyezd át egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Feltétek hozzáadása

Kenj egy vékony réteg pizzaszószt a tészta tetejére, majd szórd meg kedvenc feltéteiddel.

Sütés

Amikor minden feltétet ráhelyeztél a pizzára, tedd a sütőbe és süsd 15-20 percig, vagy amíg a szélei aranybarnák lesznek.

Élvezd az ízletes pizzát!

Amint elkészült, vedd ki a sütőből és szeleteld fel. A száraz élesztővel készült pizza ugyanolyan ízletes lesz, mint a friss élesztővel készült változat, így bátran kísérletezhetsz ezzel az alternatívával!

Pizzák változatos feltétekkel

Az ínycsiklandó pizza elkészítésének egyik legizgalmasabb része a feltétek kiválasztása. Lehetőséged van számos különféle feltét kombinációjára, amelyekkel egyedivé teheted a pizzádat. Néhány ötlet a következő:

Feltét Leírás
Pepperoni A klasszikus amerikai pizza alapfeltéte, fűszeres és pikáns ízével.
Paradicsom Friss paradicsomkarikák frissességet és lédús ízt adnak a pizzához.
Feta sajt A görög feta sajt pikáns íze kiválóan passzol a pizzához, és egyedivé teszi az ízvilágot.
Olívabogyó Az olívabogyók különleges textúrát és mediterrán hangulatot kölcsönöznek a pizzának.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan lehet még pikánsabbá tenni a pizzaszószt?

2. Milyen más sajtokat lehet használni pizzafeltétnek?

3. Hogyan tároljuk a maradék pizzát?

4. Mik azok a különleges feltétek, amelyekkel érdemes kísérletezni?

5. Hogyan lehet variálni a pizzatészta receptjét más ízek eléréséhez?

Szerző képe

Pitty

Szólj hozzá!