Csokis kosárka süti recept

A csokis kosárka süti egy fantasztikusan finom és mutatós desszert, amely minden alkalomra tökéletes választás lehet. A ropogós kosárka tésztája és az ízletes csokoládé tökéletes egyensúlyt teremt, és garantáltan elvarázsolja vendégeidet.

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g hideg vaj, felkockázva
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 60 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 200 g csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • friss gyümölcs a díszítéshez (pl. eper, málna, áfonya)

Elkészítés:

A kosárka tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet a porcukorral és a sóval egy tálban. Dolgozzuk hozzá a hideg vajat, amíg morzsás állagú lesz. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyúrjuk össze gyorsan tésztává. Tegyük a tésztát fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe pihenni.

Amikor a tészta pihent, lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, majd vágjunk belőle kisebb köreket, amelyekkel béleljük ki a muffin formákat. Tegyük vissza a formákat a hűtőbe, hogy a tészta ne essen össze sütés közben.

Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni a kosárkákat a formából, mielőtt kivesszük őket.

A csokoládékrémhez olvasszuk fel a csokoládét a tejszínnel egy lábasban, közepes lángon, állandó kevergetés mellett. Amikor teljesen felolvadt és krémes állagú, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.

Töltsük meg a kihűlt kosárkákat a csokoládékrémmel, majd díszítsük friss gyümölcsökkel ízlés szerint.

Tálalás:

A csokis kosárka sütiket frissen tálalva ajánljuk, hogy a tészta ropogós maradjon, és a csokoládékrém még krémes legyen.

Változatosság:

Egyedi ízélményt adhatsz a sütihez, ha a csokoládékrémbe kevés rumot vagy vaníliát keversz.

Kis trükk:

Ha a kosárka tésztája túl keménynek bizonyul a nyújtáskor, hagyd egy kicsit szobahőmérsékleten pihenni, mielőtt újra nekiállnál a nyújtásnak.

Gyakran Ismételt Kérdések
Mennyi ideig lehet tárolni a csokis kosárka sütit?
A legjobb, ha frissen fogyasztod el, de tárolhatod légmentesen zárható dobozban hűtőszekrényben akár 2-3 napig is.
Hogyan tudom variálni a díszítést?
Kreativitásodnak csak a képzeleted szab határt. Próbálj ki különböző gyümölcsöket, ehető virágokat vagy akár reszelt csokoládét is a díszítéshez.

Ha szeretnéd még tovább fokozni a csokis kosárka sütik ízélményét, kísérletezhetsz az elkészítés során használt csokoládé típusával is. Például, választhatsz fehér csokoládét a krémhez, vagy akár kakaómasszát is felhasználhatsz egy intenzívebb csokoládés ízért.

Szerző képe

Pitty

Szólj hozzá!