A csokis kosárka süti egy fantasztikusan finom és mutatós desszert, amely minden alkalomra tökéletes választás lehet. A ropogós kosárka tésztája és az ízletes csokoládé tökéletes egyensúlyt teremt, és garantáltan elvarázsolja vendégeidet.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj, felkockázva
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
- 60 g porcukor
- 1 csipet só
- 200 g csokoládé
- 1 dl tejszín
- friss gyümölcs a díszítéshez (pl. eper, málna, áfonya)
Elkészítés:
A kosárka tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet a porcukorral és a sóval egy tálban. Dolgozzuk hozzá a hideg vajat, amíg morzsás állagú lesz. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyúrjuk össze gyorsan tésztává. Tegyük a tésztát fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe pihenni.
Amikor a tészta pihent, lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, majd vágjunk belőle kisebb köreket, amelyekkel béleljük ki a muffin formákat. Tegyük vissza a formákat a hűtőbe, hogy a tészta ne essen össze sütés közben.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni a kosárkákat a formából, mielőtt kivesszük őket.
A csokoládékrémhez olvasszuk fel a csokoládét a tejszínnel egy lábasban, közepes lángon, állandó kevergetés mellett. Amikor teljesen felolvadt és krémes állagú, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
Töltsük meg a kihűlt kosárkákat a csokoládékrémmel, majd díszítsük friss gyümölcsökkel ízlés szerint.
Tálalás:
A csokis kosárka sütiket frissen tálalva ajánljuk, hogy a tészta ropogós maradjon, és a csokoládékrém még krémes legyen.
Változatosság:
Egyedi ízélményt adhatsz a sütihez, ha a csokoládékrémbe kevés rumot vagy vaníliát keversz.
Kis trükk:
Ha a kosárka tésztája túl keménynek bizonyul a nyújtáskor, hagyd egy kicsit szobahőmérsékleten pihenni, mielőtt újra nekiállnál a nyújtásnak.
Gyakran Ismételt Kérdések |
---|
Mennyi ideig lehet tárolni a csokis kosárka sütit? |
A legjobb, ha frissen fogyasztod el, de tárolhatod légmentesen zárható dobozban hűtőszekrényben akár 2-3 napig is. |
Hogyan tudom variálni a díszítést? |
Kreativitásodnak csak a képzeleted szab határt. Próbálj ki különböző gyümölcsöket, ehető virágokat vagy akár reszelt csokoládét is a díszítéshez. |
Ha szeretnéd még tovább fokozni a csokis kosárka sütik ízélményét, kísérletezhetsz az elkészítés során használt csokoládé típusával is. Például, választhatsz fehér csokoládét a krémhez, vagy akár kakaómasszát is felhasználhatsz egy intenzívebb csokoládés ízért.