A mágnás diós pite egy igazi csemege, amelynek minden egyes harapásában az őszi hangulat és a gazdag ízvilág ölel át bennünket. A dió ropogós, a méz édes és a vaj puha összhangja egy olyan desszertet eredményez, ami minden alkalomra tökéletes választás. Ha szeretnél egyedülállóan finom mágnás diós pitét készíteni, akkor ne keress tovább, hiszen most megosztom veled a tökéletes receptet.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 dl méz
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés
A pite tésztájának elkészítése:
A lisztet szitáljuk egy tálba, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgáját és a csipet sót. Gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal, majd tekerjük folpackba és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
A töltelék elkészítése:
Egy serpenyőben olvasszuk fel az étolajat, majd adjuk hozzá a darált diót és pirítsuk meg kissé. Ezután öntsük hozzá a tejet, a mézet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Főzzük össze a tölteléket, majd hagyjuk kihűlni.
A pite összeállítása:
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd nyújtsuk ki kinyújtófával kb. 3 mm vastagságúra. Kenjük ki egy közepes méretű tepsit vajjal, majd béleljük ki a tésztával. Szurkáljuk meg villával és előmelegített sütőben süssük elő 180 fokon kb. 10 percig.
Vegyük ki a tésztát a sütőből, majd öntsük rá a diós tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 20-25 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz.
Tálalás
A mágnás diós pite legfinomabb frissen, langyosan vagy akár hidegen is. Tálalhatjuk önmagában, de nagyszerű kiegészítője lehet egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy csipetnyi porcukorral megszórva.
Összegzés
A mágnás diós pite recept váncza egy igazi csemege az őszi és téli hónapokban. A ropogós tészta és a gazdag dióstöltelék tökéletes egyensúlyt teremt, amely mindenkit lenyűgöz. Próbáld ki ezt az egyszerű, de annál finomabb receptet, és garantáltan te leszel a család és barátok kedvenc szakácsa!
akran Ismételt Kérdések (GyIK)
1. Hogyan lehet még gazdagabbá tenni a mágnás diós pitét?
Ahhoz, hogy még gazdagabb ízvilágot érjünk el, hozzáadhatunk a dióstöltelékhez egy kevés mazsolát vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöket, például mazsolát vagy szárított sárgabarackot. Ezek a hozzávalók tovább fokozzák az ízeket és textúrákat.
2. Lehet-e előre elkészíteni a mágnás diós pitét?
Igen, előre is elkészíthető a mágnás diós pite. A tésztát és a tölteléket is előző este vagy akár néhány napig korábban is elkészíthetjük, majd a sütés előtt összeállítjuk és megsütjük. Így akár ünnepi alkalmakra is előre felkészülhetünk.
3. Hogyan tárolható a már megsütött mágnás diós pite?
A már megsült mágnás diós pitét levegőtől elzárt tárolóedényben vagy alufóliával lefedve lehet tárolni. Szobahőmérsékleten 2-3 napig eltartható, de hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen maradhat.
4. Helyettesíthetők-e valamilyen hozzávalók a receptben?
Igen, néhány hozzávalót könnyen helyettesíthetünk a receptben. Például a darált dió helyett használhatunk darált mandulát vagy diófélét. A méz helyett kóstolhatunk egyéb édesítőket, például juharszirupot vagy agavé szirupot.
Kérdés | Válasz |
---|---|
Hogyan lehet még gazdagabbá tenni a mágnás diós pitét? | Ahhoz, hogy még gazdagabb ízvilágot érjünk el, hozzáadhatunk a dióstöltelékhez egy kevés mazsolát vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöket, például mazsolát vagy szárított sárgabarackot. Ezek a hozzávalók tovább fokozzák az ízeket és textúrákat. |
Lehet-e előre elkészíteni a mágnás diós pitét? | Igen, előre is elkészíthető a mágnás diós pite. A tésztát és a tölteléket is előző este vagy akár néhány napig korábban is elkészíthetjük, majd a sütés előtt összeállítjuk és megsütjük. Így akár ünnepi alkalmakra is előre felkészülhetünk. |
Hogyan tárolható a már megsütött mágnás diós pite? | A már megsült mágnás diós pitét levegőtől elzárt tárolóedényben vagy alufóliával lefedve lehet tárolni. Szobahőmérsékleten 2-3 napig eltartható, de hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen maradhat. |
Helyettesíthetők-e valamilyen hozzávalók a receptben? | Igen, néhány hozzávalót könnyen helyettesíthetünk a receptben. Például a darált dió helyett használhatunk darált mandulát vagy diófélét. A méz helyett kóstolhatunk egyéb édesítőket, például juharszirupot vagy agavé szirupot. |