A tiramisu torta egy klasszikus olasz desszert, melyet gyakran készítenek babapiskótával. Ez a recept egy egyszerű, de ízletes változat, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon is.
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone sajt
- 2 tojás
- 5 evőkanál porcukor
- 1 csésze erős kávé
- 2 evőkanál rum (opcionális)
- 20-25 db babapiskóta
- Kakaópor a szóráshoz
Elkészítés:
1. Először készítsd el a kávét, majd hagyd kihűlni.
2. Válaszd szét a tojásokat, majd verd habbá a fehérjét egy kevés porcukorral.
3. A sárgáját keverd össze a mascarpone sajttal és a maradék porcukorral.
4. Lassan keverd hozzá a fehérjét a mascarpone-sárgájás keverékhez, óvatosan, hogy ne essen össze.
5. Ha szeretnéd, adj hozzá rumot a kihűlt kávéhoz.
6. Áztasd meg rövid időre a babapiskótákat a kávéban, majd egy rétegben helyezd el egy tortaformában.
7. Öntsd rá a mascarpone krémet, majd rétegezd újra a babapiskótákkal és a krémmel. Ismételd meg, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
8. A tetejét szórd meg kakaóporral.
9. Hagyd a hűtőben pár órát állni, hogy összeérjenek az ízek.
10. Tálald frissen szeletelve és élvezd a mennyei tiramisu tortát!
További tippek:
Ha szeretnéd egy kicsit egyedibbé tenni a tiramisut, adj hozzá néhány friss bogyós gyümölcsöt a rétegek közé vagy a tetejére.
Ha valaki a családban nem szereti a kávét, készíthetsz egy változatot kakaós tejből áztatott babapiskótával is.
>
A tiramisu torta kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy kreatívkodj a tálalással. Például szórj meg néhány friss málnával vagy szederrel a tetejét, hogy színesebb és frissebb legyen a desszert.
Ha szeretnél egy olyan verziót készíteni, amely nem tartalmaz alkoholt, egyszerűen hagyj ki minden rumot a receptből. A kávé íze így is fantasztikusan harmonizál majd a krémes töltelékkel.
Ha diétás változatra vágysz, használhatsz alacsony zsírtartalmú mascarpone sajtot és csökkentett mennyiségű cukrot. A kávé helyett pedig készíthetsz egy erősebb teát az áztatáshoz, így is megmarad az ízkombináció.