Diós Rácsos Süti Recept

A diós rácsos süti egy tradicionális magyar édesség, amelynek elkészítése viszonylag egyszerű, de ízében és textúrájában igazi különlegesség. Ez a sütemény kiváló választás lehet bármilyen alkalmi eseményre vagy csak egy egyszerű kávézás mellé.

Összetevők

A diós rácsos süti elkészítéséhez szükséged lesz a következő hozzávalókra:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg őrölt dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

Kezdd el a diós rácsos süti elkészítését a következő lépések szerint:

  1. A vajat keverd habosra a porcukorral.
  2. Adj hozzá egyenként a tojássárgákat és a vaníliás cukrot, majd keverd simára.
  3. A lisztet, a sütőport, a sót és az őrölt diót szitáld össze, majd add hozzá a vajas keverékhez.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd hagyd pihenni hűtőben legalább fél órán át.
  5. Vegyél ki egy részt a tésztából, nyújtsd ki és vágd csíkokra. A tészta rácsát helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. A maradék tésztát is használd fel, hogy a süti alját is befedd.
  7. Kend meg a tészta tetejét felvert tojással.
  8. Tedd a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd aranybarnára.
  9. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.

Tálalás

A diós rácsos sütit frissen, langyosan vagy akár hidegen is tálalhatod. Kiváló kísérője lehet egy csésze forró tea vagy kávé.

Variációk

Bár a diós rácsos süti hagyományos receptje már önmagában is ízletes, kísérletezhetsz az alapanyagokkal és az ízekkel is. Például készíthetsz belőle karamellás változatot, vagy hozzáadhatod az ízlésed szerinti mennyiségű fahéjat vagy kakaóport a tésztához.

Tipp: Sütemény tárolása

A diós rácsos süti tökéletes választás lehet hosszabb távú tárolásra is. Ha szeretnéd élvezni az ízét még néhány napig, helyesen tárold!

Tárolási mód Javasolt időtartam
Szobahőmérsékleten légmentesen zárható dobozban 3-4 nap
Hűtőszekrényben 5-7 nap
Fagyasztva A legtöbb 1-2 hónapig

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Hogyan lehet variálni a diós rácsos sütit?
  • Mennyi ideig tartható el a süti frissessége?
  • Milyen egyéb dióféléket lehet használni a sütemény elkészítéséhez?
  • Mit tehetek, ha a sütemény túl száraz lett?
Szerző képe

Vencel

Szólj hozzá!