házi vizes zsemle recept

A házi vizes zsemle receptje egy olyan klasszikus, amely tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára. Friss, puha és könnyű, ezek a zsemlék mindenki kedvencei lesznek az asztalon. Nemcsak ízletesek, hanem könnyen elkészíthetőek is otthon, és a friss, ropogós héj és a puha belseje garantáltan lenyűgözi a családot és a vendégeket egyaránt.

Hozzávalók:

A házi vizes zsemlék elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk:

  • 500g finomliszt
  • 10g élesztő
  • 10g só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. Először is keverjük össze a lisztet és a sót egy tálban.

2. Egy másik tálban oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben, majd adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk állni pár percig, amíg habos lesz.

3. Öntsük az élesztős keveréket a liszthez, majd adjuk hozzá az olajat.

4. Gyúrjuk össze az egészet egy kemény tésztává, majd fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni legalább egy órán keresztül, amíg a tészta megkettőződik a méretében.

5. Miután megkelt a tészta, gyúrjuk át ismét, majd formázzunk belőle kis zsemléket.

6. Helyezzük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk őket ismét pihenni 15-20 percig.

7. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

8. Miután megkelt a tészta újra, vágjunk a tetejére egy-két metszést, majd süssük őket aranybarnára, körülbelül 15-20 perc alatt.

9. Hagyjuk kihűlni a zsemléket, majd tálaljuk őket frissen vajjal vagy lekvárral.

Élvezd a házi vizes zsemléket!

Most, hogy ismered a házi vizes zsemle receptjét, semmi sem állhat az útjába, hogy otthon elkészítsd ezt a mennyei finomságot. Legyen az reggeli vagy uzsonna, ezek a zsemlék minden alkalomhoz tökéletesek lesznek. Merülj el az illatukban és ízükben, és élvezd a házi sütés örömét!

Variációk és Hozzávalók Módosítások

Az alap házi vizes zsemle receptjét könnyen variálhatod kedved és ízlésed szerint. Például hozzáadhatunk apróra vágott zöldfűszereket, például petrezselymet vagy snidlinget a tésztához, hogy frissítő ízt adjunk nekik.

Továbbá, a hozzávalók is változhatnak attól függően, hogy milyen típusú zsemléket szeretnél. Például teljes kiőrlésű lisztet is használhatsz az egészségesebb változatért, vagy esetleg egy kevés sajtot adhatsz hozzá a tésztához a gazdagabb ízért.

Hozzávalók Mennyiség
Teljes kiőrlésű liszt 500g
Élesztő 10g
10g
Cukor 1 evőkanál
Langyos víz 3 dl
Olaj 1 evőkanál

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Mit tegyek, ha a tészta nem kelt meg? Ha a tészta nem kelt meg megfelelően, ellenőrizd a víz hőmérsékletét, és győződj meg róla, hogy az élesztő friss-e.
  • Hogyan tároljam a házi vizes zsemléket? A legjobb, ha levegőtől elzárt tárolóedényben vagy zacskóban tárolod őket, hogy megőrizd frissességüket.
  • Lehet-e előre elkészíteni a tésztát? Igen, előre elkészítheted a tésztát, majd hűtőszekrényben tárolhatod egy éjszakán át, és másnap csak formázd és süssd ki őket.
Szerző képe

Arnold

Szólj hozzá!