Húsvéti SOS Kalács Recept

A húsvéti ünnepek egyik elengedhetetlen része a friss, puha kalács. Azonban előfordulhat, hogy elfelejtettük beszerezni, vagy éppen nem sikerült időben elkészíteni. Ne aggódj, van megoldás! Ez a húsvéti SOS kalács recept megmentheti az ünnepet, és garantáltan mindenkit lenyűgöz majd az ízével és puhaságával!

Hozzávalók:

  • 500g liszt
  • 25g élesztő
  • 250ml langyos tej
  • 100g vaj
  • 100g cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Elkészítés:

Az első lépés a langyos tejben az élesztő felfuttatása. Ehhez keverjük össze egy kis cukorral és liszttel, majd hagyjuk állni, amíg habosodik.

Közben egy másik tálban morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.

Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, majd gyúrjuk össze egy rugalmas tésztává. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet vagy vizet, hogy könnyen kezelhető legyen a tészta.

Amikor a tészta megkelt, formáljunk belőle hosszú rudakat, majd fonjuk össze őket egy kalács formájában. Hagyjuk kelni még egyszer.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a kalácsot kb. 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.

Tálalás:

Hagyjuk kihűlni a kalácsot, majd szeleteljük fel és kínáljuk finom vajjal vagy lekvárral. A húsvéti asztalon ez a puha és ízletes kalács garantáltan elnyeri a vendégek tetszését!

Tippek a Kalács Tálalásához:

Ha szeretnéd feldobni a kalács tálalását, próbáld meg különböző díszítési módszereket alkalmazni. Például szórj a tetejére porcukrot, vagy díszítsd mandula forgáccsal.

Emellett egy kis mézzel vagy lekvárral meglocsolva is különleges ízvilágot adhatsz neki.

Alternatív Hozzávalók:

Hozzávaló Alternatíva
Élesztő Instant élesztő
Vaj Margarin
Cukor Alternatív édesítő (pl. méz, juharszirup)

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK):

  • Hogyan tároljam a maradék kalácsot?
  • Mit tehetek, ha a tészta nem kelt megfelelően?
  • Lehet-e gluténmentes verzióját készíteni?
Szerző képe

Vencel

Szólj hozzá!