A nokedli, mint klasszikus magyar kísérőétel, olyan hagyományokkal rendelkezik, amelyek mélyen gyökereznek a magyar konyhaművészetben. E kis tészta csodák egyszerűségükben és ízvilágukban is egyaránt lenyűgözőek. Ha 2 személyre szeretnél elkészíteni egy tökéletes nokedlit, akkor megfelelő útmutatást és receptet kell követned.
Hozzávalók
- 2 tojás
- 1 csésze liszt
- Fél csésze víz
- Egy csipet só
Elkészítés
A nokedli elkészítése rendkívül egyszerű, és csak néhány lépésből áll.
A tészta elkészítése
Először is, egy közepes tálban üss két tojást, majd adj hozzá egy csipet sót. Ezután fokozatosan adj hozzá lisztet, miközben egy fakanállal vagy habverővel alaposan elkevered.
A tészta hígítása
Amikor már egy sűrű tészta keletkezett, fokozatosan kezdd el hígítani a vizet hozzáadásával. Fontos, hogy lassan, egyenletesen adj hozzá vizet, és közben alaposan keverd össze.
A nokedlik formázása
Amikor már egy sűrű, de folyékony tésztát kaptál, forralj fel egy nagy lábosban vizet. Egy másik edényben vagy nokedli szaggató segítségével nyomkodd a tésztát a forró vízbe. Ha a nokedlik feljönnek a víz felszínére, akkor készen vannak.
Tálalás
A kész nokedliket szűrd le, majd öntsd egy szűrőbe, hogy lecsepegtessük a felesleges vizet. Ezután tálald őket kedvenc húsételeddel vagy akár önmagukban is, ízlésed szerint.
Összefoglalás
A nokedli elkészítése valóban nem igényel különösebb szaktudást vagy felszerelést. Ez a tradicionális magyar fogás gyorsan elkészíthető, és ízében semmivel sem marad el más, bonyolultabb tésztaételektől. Így ha valami egyszerű, mégis ízletes fogásra vágysz, a nokedli mindig jó választás!
Változatos feltétek
A nokedli sokféleképpen variálható azáltal, hogy más és más feltétekkel tálaljuk.
Feltét | Leírás |
---|---|
Túrós nokedli | A nokedlit összekeverjük túróval és tejföllel, majd friss zöldfűszerekkel tálaljuk. |
Hagyományos húsos nokedli | Főzzük meg a nokedlit, majd pirítsunk fel egy kevés hagymát, darálthúst és fűszereket. A pirított húst a nokedlire szórjuk, és tálaljuk. |
Sajtos nokedli | A megfőtt nokedlit keverjük össze reszelt sajttal és vajjal, majd tálaljuk. |
Gyakran Ismételt Kérdések
- Hogyan lehet gluténmentes nokedlit készíteni?
- Milyen más tésztákkal lehet a nokedlit variálni?
- Hogyan lehet még feldobni a nokedlit?