piskóta tészta recept 4 tojásból

A piskóta tészta elkészítése a sütemények világában alapvető lépés, hiszen számos desszert alapját képezi. Ha igazán finom és puha piskótát szeretnél, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet, amely 4 tojásból készül.

Hozzávalók

Az elkészítéshez szükséged lesz a következő alapanyagokra:

  • 4 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés

A piskóta tészta receptjének elkészítése egyszerű, de néhány fontos lépést érdemes betartani:

Tojások habosra verése

Először is válaszd szét a tojásokat, majd a sárgájukat keverd össze a cukorral, amíg világos és habos állagú nem lesz.

Liszt hozzáadása

Az előző keverékhez fokozatosan keverd hozzá a lisztet, amelyet előzetesen átszitáltál és összekeverted a sütőporral és a sóval.

Tojásfehérjék felverése

A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztába, hogy ne törjön össze a hab.

Sütés

Az elkészült tésztát öntsd egy kivajazott és lisztezett tortaformába, majd előmelegített sütőben süsd készre. A sütési idő kb. 20-25 perc, de mindig végezz tűpróbát.

Tálalás

A kész piskótát hagyd kihűlni, majd tálald porcukorral megszórva vagy kedvenc gyümölcsöddel díszítve.

Tipp

Ha még puhaabb piskótát szeretnél, akkor a liszt egy részét helyettesítheted keményítővel.

Variációk és Extra Hozzávalók

A klasszikus piskóta receptje könnyen testreszabható, hogy még izgalmasabbá és ízletesebbé tegye az elkészült süteményt. Íme néhány ötlet:

Variáció Extra Hozzávalók
Citrusos Piskóta Friss citrom- vagy narancshéj reszelve a tésztába keverve.
Kakaós Piskóta 2 evőkanál kakaópor hozzáadása a lisztes keverékhez.
Mogyorós Piskóta 50 g apróra vágott mogyoró a tésztahoz adagolva.
Mézes Piskóta 2 evőkanál méz keverve a cukros tojáshoz.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Lehet-e tojáshabot készíteni kézi habverővel?

Igen, lehetséges, de időigényes lehet. Használj erős kezet és türelmet!

2. Hogyan tudom megállapítani, hogy a piskóta készre sült?

Végezz tűpróbát a sütemény közepébe szúrva. Ha a tű tisztaan kijön, akkor kész a piskóta.

3. Miért fontos a lisztet átszitálni?

Az átszitált liszt könnyebben keveredik a tészta többi összetevőjével, és levegősebb textúrát eredményez.

Szerző képe

Vencel

Szólj hozzá!