Almás leveles tészta recept

Az almás leveles tészta recept egy klasszikus, ízletes desszert, amely tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra. A könnyű és roppanós tészta harmonikus ízeket alkot az édes, fűszeres almával, így garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Almás leveles tészta elkészítése

Az almás leveles tészta elkészítése egyszerű és gyors, így akár kezdő szakácsok is könnyedén elkészíthetik ezt a mennyei desszertet.

Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta
  • 4 közepes alma, meghámozva és felkockázva
  • 100 g cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás a tészta lekenéséhez

Elkészítés:

1. Először készítsük elő az almát: hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk apró kockákra. Hintzük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.

2. Egy serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá az alma kockákat és az őrölt fahéjat. Pároljuk néhány percig, amíg az alma megpuhul, de még roppanós marad.

3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és készítsünk elő egy tepsit, amit kibélelünk sütőpapírral.

4. Nyújtsuk ki a leveles tésztát, majd vágjuk négyzet alakú darabokra.

5. Tegyünk egy evőkanálnyi almás tölteléket a tészta közepére, majd hajtsuk össze a négy sarkát, hogy háromszög alakú legyen a végeredmény.

6. Helyezzük a kész almás tésztákat a tepsibe, majd kenjük meg őket felvert tojással a fényes és aranybarna felületért.

7. Süsse 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

Tippek és trükkök

Ha szeretnénk extra ízt adni az almás leveles tésztának, szórjuk meg a tetejét porcukorral vagy szolgáljuk fel vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.

Összegzés

Az almás leveles tészta recept egy könnyen elkészíthető és ízletes desszert, amely garantáltan mindenkit elvarázsol. Készítsük el otthon, és élvezze a friss, fűszeres alma és a roppanós leveles tészta tökéletes harmóniáját!

Lehetséges variációk

Az almás leveles tészta receptjét számos módon variálhatjuk, hogy még izgalmasabbá tegyük ezt az ínycsiklandozó desszertet.

Variáció Leírás
Karamellás almával Az almát karamellizáljuk a cukorral együtt a töltelék elkészítésekor.
Meggyel Adjunk hozzá friss vagy befőtt meggyet az almához a töltelékhez.
Mazsolával és dióval Adjunk a töltelékhez mazsolát és apróra vágott diót az extra textúráért és ízért.

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Mit tehetek, ha a leveles tészta túl sokáig barnul?
  • Lehetőség szerint takarjuk le alufóliával a tésztát, hogy ne süljön túl, és folytathassuk a sütést, amíg az alma megpuhul.
  • Mennyi ideig tárolható az elkészült almás leveles tészta?
  • A legjobb azonnal fogyasztani, de légmentesen lezárt dobozban akár 2-3 napig eltartható a hűtőszekrényben.
Szerző képe

Arnold

Szólj hozzá!