Cseresznyés Tejes Pite Recept

A cseresznyés tejes pite egy olyan klasszikus desszert, amelynek ízét és állagát aligha lehet túlszárnyalni. Ez a recept minden igényt kielégít: lágy, krémes töltelék és ropogós, aranyló tészta.

A cseresznyés tejes pite története

A cseresznyés tejes pite egy hagyományos amerikai desszert, amelyet gyakran fogyasztanak ünnepek alkalmával vagy csak egy egyszerű hétköznapi délutánon is. A recept gyökerei egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza, és azóta számos variációja készült el.

Hogyan készítsük el a tökéletes cseresznyés tejes pitét?

A tökéletes cseresznyés tejes pite elkészítése nem bonyolult, de néhány lépést be kell tartani ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Hozzávalók:

  • 30 dkg cseresznye (friss vagy befőtt)
  • 1 csomag pite tészta (lehet bolti vagy házilag készített)
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. Először előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. A pite tésztát kinyújtjuk, és beborítjuk vele egy kerek piteformát.
  3. A cseresznyét kimagozzuk, és egyenletesen elosztjuk a pite tésztán.
  4. A tejet, tojást, cukrot, vaníliát és lisztet összekeverjük egy tálban, majd óvatosan ráöntjük a cseresznyére.
  5. A vajat felkockázzuk, és rászórjuk a pite töltelékére.
  6. A pitét betesszük a előmelegített sütőbe, és kb. 30-35 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára sül, és a töltelék megszilárdul.
  7. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

Cseresznyés tejes pite különleges tippek

Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni ezt a desszertet, próbálj ki néhány extra összetevőt vagy díszítést! Például, kísérletezhetsz a tészta fűszerezésével, hozzáadhatod a töltelékhez egy kis citromhéjat vagy akár egy kis marcipánréteget is helyezhetsz a cseresznyére.

Miért imádjuk a cseresznyés tejes pitét?

A cseresznyés tejes pite nemcsak ízletes, de könnyen elkészíthető és számos variációban készíthető. Ez a desszert tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra, és garantáltan elnyeri vendégeid tetszését.

Cseresznyés tejes pite tápanyagtartalma

A cseresznyés tejes pite nemcsak ízletes, hanem néhány tápanyagban is gazdag lehet, attól függően, hogy milyen összetevőket használsz hozzá. Nézzük meg néhány fontos tápanyagot:

Tápanyag Mennyiség
Kalória Átlagosan 300 kcal/szelet
Fehérje Átlagosan 5-8 gramm/szelet
Szénhidrát Átlagosan 30-40 gramm/szelet
Zsír Átlagosan 15-20 gramm/szelet
Rost Átlagosan 2-4 gramm/szelet

Ez csak egy általános tájékoztatás a cseresznyés tejes pite tápanyagtartalmáról. Az értékek változhatnak az elkészítés módjától és az összetevők pontos mennyiségétől függően.

Cseresznyés tejes pite sütési variációk

Ha szeretnéd felfrissíteni a cseresznyés tejes pite receptjét, érdemes kísérletezned néhány sütési variációval. Íme néhány ötlet:

  • Kókuszos tetejű: Szórj egy réteg reszelt kókuszt a tészta tetejére a sütés előtt.
  • Mogyorókrémes töltelék: Adj hozzá egy réteg mogyorókrémet a cseresznyés töltelék alá.
  • Fahéjas ízesítés: Keverj némi őrölt fahéjat a töltelékbe az extra ízért.

Ezek csak néhány ötlet a sok közül. Bátran próbálkozz és alkoss saját, egyedi cseresznyés tejes pite receptet!

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan lehet megakadályozni, hogy a cseresznyés tejes pite túl sok lével legyen nedves?

A túl sok lé elkerülése érdekében használhatsz némi lisztet vagy keményítőt a cseresznye töltelékben, hogy besűrűsödjön.

2. Mennyi ideig lehet tárolni a cseresznyés tejes pitét?

A cseresznyés tejes pitét hűtőszekrényben tárolva akár 3-4 napig is eltarthatod.

3. Hogyan lehet megakadályozni, hogy a pite tészta megégjen a sütőben?

A tészta tetejét lefedheted alufóliával a sütés közben, majd az utolsó néhány percben vedd le, hogy aranybarnára süljön.

Szerző képe

Vencel

Szólj hozzá!