Gumisüti recept tojás nélkül

A gumisüti, vagy más néven gumi cukorka egy rendkívül kedvelt édesség, melyet könnyedén otthon is elkészíthetünk. Sokan azonban tojásallergiával küzdenek, így számukra különösen fontos, hogy olyan recepteket találjanak, melyek tojás nélkül is elkészíthetők. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz házilag ízletes gumicukrot anélkül, hogy tojást használnál a receptben.

Alapanyagok

Az alapanyagok összegyűjtése az első lépés a tojás nélküli gumisüti elkészítésében. A következőket fogod szükséged lenni:

  • 250 ml víz
  • 2 evőkanál zselatinpor
  • 200 g cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • Ízesítők (opcionális)
  • Élelmiszerszínezék (opcionális)

Elkészítés

Az elkészítés lépései egyszerűek és gyorsak:

  1. Első lépésként öntsük a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a zselatinport. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a zselatin megszívja magát a vízzel.
  2. Amíg a zselatin pihen, egy másik edényben melegítsük fel a cukrot. Fontos, hogy közepes lángon folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le.
  3. Ha a cukor szép aranybarna színűre karamellizálódott, öntsük hozzá a citromlevet, majd keverjük össze alaposan.
  4. Ezután lassan adagoljuk hozzá a zselatinos vizet a karamellhez, folyamatosan kevergetve.
  5. Ha minden összekeveredett, hagyjuk hűlni a masszát néhány percig.
  6. Ezután ízlés szerint adhatunk hozzá különböző ízesítőket vagy élelmiszerszínezékeket a gumisüti különleges ízvilágának eléréséhez.
  7. A masszát öntsük egy kivajazott formába, majd tegyük hűtőbe legalább 4 órára, hogy teljesen megdermedjen.
  8. Végül szeleteljük fel kis kockákra és tálaljuk!

Tipp

Ha szeretnénk, hogy a gumisüti még inkább olyan legyen, mint a bolti változat, porcukorba vagy keményítőbe forgathatjuk a készült kockákat, hogy a cukor ne ragadjon össze.

Végszó

A tojás nélküli gumisüti receptje nemcsak azoknak lehet hasznos, akik tojásallergiával küzdenek, hanem bárki számára, aki szeretné otthon elkészíteni ezt az ínycsiklandó édességet. Kísérletezz bátran az ízesítőkkel és színekkel, hogy egyedi ízvilágú gumicukrokat készíts!

Alternatív ízesítések

Ezenkívül más ízesítőket is kipróbálhatsz a gumisüti elkészítése során, hogy változatosabbá tegye az ízét. Például hozzáadhatsz vaníliakivonatot, narancs- vagy málnaesszenciát a cukorral karamellizálódás előtt.

Ízesítő Mennyiség
Vaníliakivonat 1 teáskanál
Narancsesszencia 1/2 teáskanál
Málnaesszencia 1/2 teáskanál

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Hogyan lehet tárolni a tojás nélküli gumisütit?
  • Lehet-e a gumisütit mézzel édesíteni?
  • Van-e alternatív édesítőszer a cukor helyett?
  • Mennyi ideig eltartható a gumisüti?
Szerző képe

Pitty

Szólj hozzá!