kenyér recept 1 kg lisztből

Az alábbiakban megtalálható egy klasszikus kenyér recept, amelyből 1 kg lisztből készül. A friss, illatos kenyér sütése otthoni körülmények között is könnyen megvalósítható, és garantáltan finom végeredményt fog eredményezni.

Hozzávalók:

A következő összetevőket szükséges beszerezni a kenyér elkészítéséhez:

  • 1 kg liszt
  • 600-700 ml langyos víz
  • 1 kocka élesztő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
  • 2 evőkanál só

Elkészítés:

Először is morzsoljuk fel az élesztőt egy kevés langyos vízben, majd hagyjuk állni pár percig, amíg habosodik. Közben keverjük össze a lisztet és a sót egy nagy tálban.

Ha az élesztő habos lett, adjuk hozzá a liszthez, majd fokozatosan keverjük hozzá a maradék langyos vizet. Gyúrjuk össze az egészet addig, amíg rugalmas tésztát kapunk.

Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, majd hagyjuk kelni meleg helyen legalább 1 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

Közben előmelegítjük a sütőt 220 Celsius fokra, és egy nagy tepsit vagy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral.

Amikor a tészta megkelt, óvatosan borítsuk ki a lisztezett munkafelületre, majd formáljunk belőle egy nagy cipót vagy két kisebbet. Helyezzük át a formába, majd vágjunk néhány bemetszést a tetejére, hogy szépen megsüljön.

Kenjük meg a tetejét egy kis vízzel, majd tegyük be a sütőbe. Süsük 40-45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a kenyér.

Amikor kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

Tipp:

A kenyér sütése során ellenőrizzük a sütő hőmérsékletét, és ha szükséges, időnként forgassuk meg a kenyeret, hogy egyenletesen süljön meg.

Tárolás és Frissesség Megőrzése:

A kenyér frissességének és ízének megőrzése érdekében fontos megfelelően tárolni.

Tárolás Módja Frissesség Megőrzése
Szikkadt kenyér Tegyük egy zacskóba, majd nedvesítsük meg a zacskó belsejét. Így a kenyér párásabb környezetben tárolva puhább marad.
Fagyasztás Ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni, vághatjuk szeletekre és fagyaszthatjuk. A fagyasztás megakadályozza a kenyér penészedését és száradását.

Gyakran Ismételt Kérdések a Kenyérsütéssel Kapcsolatban:

  • Hogyan lehet tudni, hogy az élesztő friss és hatékony-e?
  • Miért fontos a langyos víz használata az élesztő aktiválásakor?
  • Milyen alternatívái vannak az élesztőnek a kenyérsütés során?
  • Milyen típusú lisztet lehet még használni a kenyérsütéshez?
  • Hogyan lehet variálni a kenyér receptjét, hogy egyedi ízvilágot kapjunk?
Szerző képe

Pitty

Szólj hozzá!