A teljes kiőrlésű kenyér nem csupán egészségesebb választás, hanem ízletes és tápláló alapanyag is lehet mindennapi étkezéseinkhez. Ha szeretnéd otthon elkészíteni ezt az ínycsiklandó csemegét, ne keress tovább, mert itt a tökéletes recept!
Hozzávalók:
- 500 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 350 ml langyos víz
Elkészítés:
1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük össze benne a szárított élesztőt és a sót.
2. Adjuk hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrjuk össze az egészet egy rugalmas tésztává.
3. Amikor a tészta összeállt, takarjuk le egy nedves konyharuhával, és hagyjuk pihenni egy órát, hogy megkétszereződjön a térfogata.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és tegyünk bele egy tepsit, hogy felmelegedjen.
5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a kenyértésztát, majd helyezzük át óvatosan a felhevített tepsibe.
6. Süssük a kenyértésztát 30-35 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a kérge.
7. Miután elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni a kenyértésztát egy rácsra helyezve.
Tálalás:
A frissen sütött teljes kiőrlésű kenyér illata és íze magával ragadja az egész családot. Vágjuk szeletekre és kínáljuk például vajjal, sajttal vagy akár lekvárral!
Tipp:
Ha szeretnénk még ropogósabb kérget kapni a kenyérünknek, akkor egy tál vizet is helyezhetünk a sütő aljára, hogy pára képződjön.
Próbáld ki ezt a mennyei receptet, és garantáltan elkápráztatod családod és barátaid!
Gyakran Ismételt Kérdések a Teljes Kiőrlésű Kenyérrel Kapcsolatban:
Kérdés | Válasz |
---|---|
Mennyi ideig kell pihentetni a tésztát? | A tészta pihentetése nagyon fontos a kovászolódáshoz és az ízek kialakulásához. Legalább egy órát érdemes pihentetni, hogy megkétszereződjön a térfogata. |
Mit tegyek, ha nincs szárított élesztőm? | Ha nincs szárított élesztő, akkor friss élesztőt is használhatsz. 25 gramm friss élesztő megfelel 1 csomag szárított élesztőnek. |
Hogyan tároljam a teljes kiőrlésű kenyeret? | A legjobb, ha szeletekre vágva fagyasztódobozban tárolod. Így hosszabb ideig frissen marad, és könnyen felmelegítheted sütés nélkül. |
A fenti kérdések és válaszok segíthetnek abban, hogy még jobban megértsd és elkészítsd ezt a csodálatos teljes kiőrlésű kenyeret!