teljes kiőrlésű kenyér recept sütőben

A teljes kiőrlésű kenyér nem csupán egészségesebb választás, hanem ízletes és tápláló alapanyag is lehet mindennapi étkezéseinkhez. Ha szeretnéd otthon elkészíteni ezt az ínycsiklandó csemegét, ne keress tovább, mert itt a tökéletes recept!

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 350 ml langyos víz

Elkészítés:

1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük össze benne a szárított élesztőt és a sót.

2. Adjuk hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrjuk össze az egészet egy rugalmas tésztává.

3. Amikor a tészta összeállt, takarjuk le egy nedves konyharuhával, és hagyjuk pihenni egy órát, hogy megkétszereződjön a térfogata.

4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és tegyünk bele egy tepsit, hogy felmelegedjen.

5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a kenyértésztát, majd helyezzük át óvatosan a felhevített tepsibe.

6. Süssük a kenyértésztát 30-35 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a kérge.

7. Miután elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni a kenyértésztát egy rácsra helyezve.

Tálalás:

A frissen sütött teljes kiőrlésű kenyér illata és íze magával ragadja az egész családot. Vágjuk szeletekre és kínáljuk például vajjal, sajttal vagy akár lekvárral!

Tipp:

Ha szeretnénk még ropogósabb kérget kapni a kenyérünknek, akkor egy tál vizet is helyezhetünk a sütő aljára, hogy pára képződjön.

Próbáld ki ezt a mennyei receptet, és garantáltan elkápráztatod családod és barátaid!

Gyakran Ismételt Kérdések a Teljes Kiőrlésű Kenyérrel Kapcsolatban:

Kérdés Válasz
Mennyi ideig kell pihentetni a tésztát? A tészta pihentetése nagyon fontos a kovászolódáshoz és az ízek kialakulásához. Legalább egy órát érdemes pihentetni, hogy megkétszereződjön a térfogata.
Mit tegyek, ha nincs szárított élesztőm? Ha nincs szárított élesztő, akkor friss élesztőt is használhatsz. 25 gramm friss élesztő megfelel 1 csomag szárított élesztőnek.
Hogyan tároljam a teljes kiőrlésű kenyeret? A legjobb, ha szeletekre vágva fagyasztódobozban tárolod. Így hosszabb ideig frissen marad, és könnyen felmelegítheted sütés nélkül.

A fenti kérdések és válaszok segíthetnek abban, hogy még jobban megértsd és elkészítsd ezt a csodálatos teljes kiőrlésű kenyeret!

Szerző képe

Pitty

Szólj hozzá!